Vakbarát, akadálymentesített verzió

GERBER TRANS

Az Ön kosara üres
Kosár tartalma
Az Ön kosara üres

A nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalmának a korlátozása

Nyitólap » Hírek » A nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalmának a korlátozása

2010 szeptemberétől a nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalmának a korlátozása szombatonként este 22 órától vasárnap este 22 óráig tart.

Jogszabályi változások 2010. január 1-től

A gépjárművek és pótkocsijuk időszakos műszaki vizsgálatáról szóló, 2009/40 EK irányelv szabályainak magyar jogrendbe való integrálása alapján 2010. január 1-jétől jelentősen módosult a járművek műszaki vizsgálatának rendje. Az egyablakos ügyintézés megvalósításának első jelentős lépéseként a környezetvédelmi felülvizsgálat a műszaki vizsgálat részét képezi, így az állampolgárok számára választásuk szerint biztosított a lehetőség, hogy a környezetvédelmi és műszaki követelmények megfelelőségének ellenőrzése egy helyszínen egy eljárásban, ebből következően lényegesen rövidebb idő alatt valósuljon meg.

Ha a jármű a műszaki vizsgálat követelményeinek megfelel, akkor a forgalmi engedély időbeli hatályát a helyszínen a vizsgabázis meghosszabbítja, az érvényesítő címkét és a plakettet a rendszámra felragasztja, a sorszámot a forgalmi engedélyben rögzíti.

Amennyiben a forgalmi engedélybe bejegyzés nem tehető, vagy a műszaki vizsga során olyan megállapításokra kerül sor, mely alapján az okmány arra nem alkalmas, úgy a hatósági bizonyítvánnyal (műszaki adatlappal) továbbra is el kell menni az okmányirodához, ahol a forgalmi engedély cseréje, vagy érvényesítése megtörténik.

A fentiek alapján 2010. január 1.-től a jármű műszaki és környezetvédelmi megfelelőségét kizárólag a forgalmi engedély bizonyítja, amelyhez az érvényesítő címke és a plakett tartozik. A környezetvédelmi igazoló lap (zöldkártya) 2010. január 1-jei hatállyal megszűnt. A járművel a közúti forgalomban a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényesség időpontjáig lehet részt venni.
 

Fontos tudni!

Lényeges változás, hogy a tulajdonos, üzemben tartó felelőssége nő abban a tekintetben, hogy a jármű műszaki állapota feleljen meg a jogszabályokban meghatározott követelményeknek. Amennyiben a vizsgálat során a jármű nem felel meg, úgy 2010. január 1-jétől kezdődően, a hatósági ellenőrzést követően, a jármű forgalmi engedélyének érvényességi ideje megszüntetésre, míg a környezetvédelmi plakett és az érvényesítő címke a jármű rendszámáról eltávolításra kerül.
 

Kategóriák

Budapest Bank Kártya elfogadó Visa cert Budapest Bank Kártya elfogadóható kártyák - Visa, MasterCard